HAG Testiranje

Osnovne informacije

  • Brez naročanja

  • Veljavnost 24 ur

  • Brezplačno!

Kako delujejo hitri antigenski testi?

Precej globoko v nos medicinska sestra potisne posebno palčko. To naredi v nekaj kratkih sekundah. Malce je neprijetno in malce zapeče. Koliko boli je odvisno od tega, kako občutljivo nosno sluznico imate. Večji strah je povsem odveč.
Palčka se zatem za približno minuto potisne v epruveto z reagenti. Zatem pa se nekaj kapljic nanese na posebno testno ploščico in v približno 15 minutah se na tablici pokaže rezultat testa.
Rezultat je lahko pozitiven. Potrjena je okužba s koronavirusom. Rezultat je lahko negativen. V odvzetem brisu ni prisotnosti koronavirusa. V redkih primerih je test neveljaven in ga je potrebno ponoviti.
Po ugotovitvah slovenskih in tujih strokovnjakov so testi malce manj zanesljivi. Občutljivost in specifičnost se gibljeta nekje med 90 in 98 odstotki. Če malce poenostavimo. Pozitivni rezultat je praktično vedno pravilen in deleže lažnih pozitivnih rezultatov je zelo majhen. Negativen rezultat je lahko tudi napačen, saj test slabše zaznava okužbo pri ljudeh, ki nimajo simptomov. Vsekakor pa je test zaradi hitrosti in uporabnosti koristen pripomoček v boju zoper epidemijo.